Kripto Para Madenciliği Suç Mu?

Öncelikle belirtmeliyiz ki kripto varlık Türkiye de tanınmamış ve herhangi bir yasal düzenlemesi mevcut değil. Kripto paranın ne olduğu, nnnasıl işlediği az çok  herkes öğrenmiş durumda. Bununla birlikte kripto para madenciliği yapanlarla  birlikte kripto paraya yatırımı yapanların da sayısı her geçen gün artarak hayatımızın içerisinde yer almaktadır. Bununla birlikte kripto varlıklarla ilgili hukuki sorunlar da ortaya çıkmaya başladı.

Son zamanlarda haberlere de konu olmaya başlayan kripto para madenciliğinin hukuki durumları nasıl ele alınmalı, kripto para madenciliği yapanların var olan hakları nasıl korunabilir?

 Kripto para internet ağıyla diğer bir deyişle web3 ile üretilen dijital para birimidir. Türkiye de bilindiği üzere kripto para yasal olarak tanınmadı ancak tüm dünyada işlevselliği olan bir düzenek, merkeziyetsizliği ile birlikte Türkiye’de de yerini çoktan almış durumda. Dünya üzerinde kripto varlığı yasal para birimi olarak ilk tanıyan devlet Salvador olmuş ve resmi para birimi olarak kabul etmiştir. Gel gelelim Salvador’un bu yasal tanıması elbette kripto dünyasına birçok yönden etkisi oldu.

Türkiye’deki kripto madenciliği ile ilgili bir haber başlığından yola çıkalım, Kocaeli’ndeki bir fabrikanın mühürlenmiş bölümünde, kaçak elektrik çekerek, piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan cihazlarla bitcoin üretildiği tespit edilmiş. Bu sistemle aylık 60 bin dolar kazanan şahıslara ‘parada sahtecilik ’suçundan soruşturma başlatıldı. Bu habere konu olan olay Türkiye de yasal düzenlemesi olan suçları ayrık tutarak incelemek gerekir. Yasal düzenlemesi olan suçlar dışında  kripto varlığın madenciliğinde yasal bir düzenleme yoktur. Ancak Salvador ‘un kripto varlığı yasal para birimi olarak kabul etmesi TCK ‘daki m.197 ‘ye göre Parada Sahtecilik Suçunun Cezası Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır, dayandırılmıştır. Ancak kripto para madenciliği yapan kişilere bu madde kapsamında suç tayin etmek hukuka aykırı olacaktır. Çünkü kripto madenciliği basılan para birimi değil bir varlık olarak kabul edilen bir işlemdir.  Kişilere bu kanun maddesine dayanarak suç tayin etmek ,soruşturma başlatmak hak kayıplarına yol açabilir. Çünkü kripto para olarak değil; mevcut tanıma göre kripto varlık olarak kabul ediliyor. Kripto varlıklarla uğraşan bunun madenciliğini yapan kişilerin bu gibi durumlarda hukuki yardım almaları hak kaybı yaşamamaları adına elzemdir.

Bir Cevap Yazın