Türkiye’de Kripto Paraların Vergilendirilmesi
Dijitalleşmenin küreselleşen dünyada hakim olmaya başladığı şu süreçlerde değişim kaçınılmazdır. Teknolojideki bu değişimle birlikte hali hazırdaki yasal mevzuatlar da yetersiz kalmakta. Dijital dünyanın etkileşimlerinden biri de kripto paralardır. Block zinciri üzerinden işlem gören kripto paralar ilk kez 2009 yılında piyasaya sürülmüş kısa sürede tüm dünyada yaygınlaşmaya başlamıştır. Ülkemizde de özellikle 2017 yılında bilinirliği artan kripto…
Kripto Para Madenciliği Suç Mu?
Öncelikle belirtmeliyiz ki kripto varlık Türkiye de tanınmamış ve herhangi bir yasal düzenlemesi mevcut değil. Kripto paranın ne olduğu, nnnasıl işlediği az çok herkes öğrenmiş durumda. Bununla birlikte kripto para madenciliği yapanlarla birlikte kripto paraya yatırımı yapanların da sayısı her geçen gün artarak hayatımızın içerisinde yer almaktadır. Bununla birlikte kripto varlıklarla ilgili hukuki sorunlar da…
Blockchain Teknolojisi ve Veri Koruma Hukuku İlişkisi
Giriş Blockchain teknolojisi ve akıllı sözleşmelerin gelişmesiyle regülasyon çalışmaları da gündemimiz de yer alırken blockchainin Veri Koruma Hukuku yönünden de incelemek gerektiğini düşünmekteyim. Şöyle ki; Veri Koruma Hukukunda amaç insanların gelişen teknolojiyle birlikte verilerinin korunması. Bu veriler merkezi tek bir yerde toplanır ve verileri toplayan merkez veriler üzerinde tasarrufta bulunma yetkisine sahip olduğu için, ilgili…
Akıllı Sözleşmeler (Smart Contract) Nedir? Borçlar Hukuku Açısından Bakış
Giriş 19.yüzyılın sonlarında oluşturulan medeni kanun düzenlemeleri hala geçerliliğini korumakta. Ancak geçerliliğini koruyan bu kanunlar, blokchain teknolojisi ve bununla birlikte akıllı sözleşmeler sebebiyle yeniden gözden geçirme gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Kıta Avrupası hukuk düzeninde özel hukuk süjelerinin aralarındaki ilişkiyi hukuki açıdan tanımlandırabilmesi için en önemli etken iradedir. Hukuk düzeninin iradeye atfettiği önem, sözleşmenin kurulmasından başlayıp, sözleşmenin…